Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) αποτελεί από το 2012 μία ακόμη πιθανή επιλογή εταιρικής μορφής της επιχείρησης. Εάν αποτελεί και τη δική σας επιλογή για σύσταση εταιρείας, δείτε, στο άρθρο μας που ακολουθεί, τα σημεία που πρέπει να προσέξετε για την ίδρυσή της.
(Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος εταιρικής μορφής της μέλλουσας επιχείρησής σας, ή σκέπτεστε τη μετατροπή της υπάρχουσας επιχείρησής σας, δείτε μια συνοπτική περιγραφή που θα σας βοηθήσει, εδώ.)
Σημειώνεται ότι για να συστήσετε την εταιρεία μπορείτε να επιλέξετε είτε την “κλασική” μέθοδο με επίσκεψη στην Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) του Επιμελητηρίου είτε ηλεκτρονική μέθοδο (e-ΥΜΣ).
Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε:
Διαχειριστής
Ο διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης ΕΦΚΑ (προαιρετική για τους εταίρους). Εάν όμως επιλέξετε ο εταίρος να έχει το 100% των εταιρικών μεριδίων, τότε η ΙΚΕ θεωρείται μονοπρόσωπη με υποχρέωση ασφάλισης και του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου. Δεν απαιτείται προσωπική φορολογική ενημερότητα κατά τη διαδικασία της σύστασης ούτε για τον διαχειριστή ούτε για τον εταίρο.
Κεφάλαιο
Το κεφάλαιο μίας ΙΚΕ μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να είναι ακόμη και 1 (ένα) Ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, για να αποφύγετε τις τροποποιήσεις καταστατικού για αύξηση κεφαλαίου (οι οποίες επιβαρύνονται και με φόρο 1%) είναι καλό να δηλώσετε ως κεφάλαιο ένα ποσό όχι μακριά από το ποσό που θα διαθέσετε για το στήσιμο της επιχείρησής σας.
Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς, η παροχή υπηρεσιών μπορεί να κινηθεί σε ένα εύρος κεφαλαίου 2.000 έως 5.000 Ευρώ ενώ μία υπηρεσία εστίασης μεταξύ 5.000 και 10.000 Ευρώ.
Σκοπός
Θα πρέπει να έχετε καταλήξει στους κλάδους των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων για να ενεργοποιήσετε τους ανάλογους ΚΑΔ. Καλό είναι να προνοήσετε και για μελλοντικούς ΚΑΔ που θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες στις οποίες είναι πιθανόν να δραστηριοποιηθείτε στο μέλλον, ώστε να αποφύγετε τις περιττές τροποποιήσεις καταστατικών.
Έδρα
Είναι απαραίτητο να υπογράψετε μισθωτήριο για το ακίνητο που θα στεγάσει την έδρα σας. Καθώς δεν υπάρχει ακόμη ΑΦΜ, θα πρέπει να δημιουργηθεί μισθωτήριο με τον διαχειριστή της υπό σύσταση εταιρείας να εμφανίζεται ως εγγυητής.
Επωνυμία – διακριτικός τίτλος της εταιρείας
Θα πρέπει να είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Στην επωνυμία, μπορείτε να επιλέξετε ό,τι επιθυμείτε, καθώς δεν απαιτείται να φαίνονται τα ονόματα των συμμετεχόντων. Ωστόσο, η επιλογή μίας επωνυμίας σχετικής με το αντικείμενό σας θα διευκολύνει τους πελάτες σας και θα κάνει και τη δική σας ζωή ευκολότερη.
Ενέργειες μετά την έναρξη
- Έκδοση λογαριασμού όψεως, που πρέπει να δηλωθεί ως επαγγελματικός λογαριασμός έως 30 ημέρες μετά την έναρξη.
- Δημιουργία ιστοσελίδας με τα στοιχεία της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ.
- Πιστοποίηση αρχικού κεφαλαίου με πρακτικό διαχείρισης στο ΓΕΜΗ.
- Ανάρτηση μισθωτηρίου στο Taxis τόσο από την ΙΚΕ όσο και από τον ιδιοκτήτη.
- Εάν απασχολήσετε προσωπικό, θα πρέπει να γίνει απογραφή της ΙΚΕ στον ασφαλιστικό φορέα.
- Αγορά ταμειακής μηχανής, εάν υποχρεούστε βάσει του ΚΑΔ που δηλώσατε.
- Έλεγχος υποχρέωσης POS βάσει του ΚΑΔ που δηλώσατε.
Είστε πλέον έτοιμος. Καλή τύχη στη νέα σας εταιρεία και σε όλα τα επιχειρηματικά σας σχέδια!
https://www.nikolaousa.gr/epikoinonia/
Νάσος Νικολάου
Λογιστής – Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης
Χρηματοοικονομικός Ελεγκτικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αντιπρόεδρος της ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑE – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Πηγή: https://www.startup.gr/