Κατά καιρούς πολλοί επιχειρηματίες λαμβάνουν emails ή επιστολές από εταιρείες «ειδικευμένες» στον φορολογικό προγραμματισμό που προτρέπουν και βοηθούν (έναντι φυσικά αμοιβής) στην ίδρυση εταιρειών σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, και κατά κύριο λόγο στη Βουλγαρία.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η παρουσίαση της Βουλγαρίας και άλλων κρατών ως φορολογικών παραδείσων απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Θεωρούμε πως όταν η ελληνική φορολογική διοίκηση εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, η φορολογική τσιμπίδα θα πιάσει πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που ακολούθησαν τέτοιου είδους λύσεις.
Μύθοι και αλήθειες
Ας δούμε όμως τι υπόσχονται οι παραπάνω εταιρείες στον φορολογικό σχεδιασμό και τι επιμελώς ξεχνάνε να αναφέρουν στους υποψηφίους πελάτες τους.
1. Φορολογική κατοικία
Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με εικονική έδρα, η οποία θα φορολογείται με χαμηλούς συντελεστές, δραστηριοποιούμενη επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Υπόσχονται έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας.
Η πραγματικότητα: Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, από μόνο του, δεν παρέχει εγγύηση φορολόγησης εισοδήματος σε άλλο κράτος.
2. Υποκαταστήματα
Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δραστηριοποιούμενη επιχειρηματικά μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα. Υπόσχονται ότι τα κέρδη θα φορολογούνται στο κράτος όπου έχει έδρα η εταιρεία.
Η πραγματικότητα: Το υποκατάστημα αλλοδαπής επιχείρησης φορολογείται στη χώρα μας για τα κέρδη του (με τους προβλεπόμενους συντελεστές φορολογίας) διότι διαθέτει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην Ελλάδα μέσω μόνιμης εγκατάστασης.
3. Υπερτιμολογήσεις
Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς με στόχο τη μείωση των φορολογητέων κερδών μέσω υπερτιμολόγησης αγαθών, δικαιωμάτων ή εξόδων διοικητικής υποστήριξης.
Η πραγματικότητα: Η φορολογική αναγνώριση των συναλλαγών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ υπάρχει και υποχρέωση τήρησης ειδικών φακέλων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών (εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις).
4. Τριγωνικές συναλλαγές
Σύσταση εταιρείας σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ώστε μέσω πραγματοποίησης τριγωνικών συναλλαγών να αυξηθεί το κόστος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα.
Η πραγματικότητα: ισχύει ακριβώς ό,τι στην παραπάνω παράγραφο.
5. Εταιρεία επενδύσεων ή συμμετοχών
Σύσταση εταιρείας επενδύσεων ή συμμετοχών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η υπόσχεση είναι ότι τα κέρδη θα φορολογηθούν με χαμηλούς συντελεστές και τα μερίσματα της ημεδαπής εταιρείας θα μεταφερθούν στην αλλοδαπή αφορολόγητα.
Η πραγματικότητα: Μη διανεμηθέντα κέρδη αλλοδαπών νομικών προσώπων μπορούν να φορολογηθούν στη χώρα μας.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα απλό: στην περίπτωση που ένας Έλληνας επιχειρηματίας αποφασίσει να ιδρύσει εταιρεία σε οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορολογικών παραδείσων και φυσικά της Βουλγαρίας, για να ασκήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένος ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου.
Πηγή: https://www.epixeiro.gr/