Στο αριστούργημα του μεγαλύτερου εκπροσώπου του μαγικού ρεαλισμού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας”, ο ήρωας Φλορεντίνο Αρίσα περιμένει περισσότερα από 50 χρόνια για να βρει ανταπόκριση στον αιώνιο έρωτά του. Οι ομοιότητες με το ηρωικό επιχειρείν στην Ελλάδα πολλές.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, πέραν της ήδη υπάρχουσας οικονομικής επιβάρυνσης της τελευταίας δεκαετίας καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις, οικονομικές και μη, του κορονοϊού. Καλείται, εκ των πραγμάτων, να περιμένει (ελπίζουμε λιγότερα από 50 χρόνια) και μετά το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν αυτό έρθει, θα κληθεί με κάποιο τρόπο “μαγικού ρεαλισμού” να εκκινήσει ξανά την επιχείρησή του.
Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται ήδη σε αναστολή λειτουργίας, εξαρτώμενος από τον αναπνευστήρα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι απώλειες του τουρισμού είναι πλέον εκτεταμένες και κάθε σχεδόν κλάδος θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά στους προγενέστερους ρυθμούς.
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, οι πρώτες ανακοινώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών ενέκριναν έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Μαρτίου για 4 μήνες, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ειδών προφύλαξης του ιού από 24% σε 6%, αναστολή εισφορών κλπ.
Ακολουθούν στη συνέχεια κάποιες πληροφορίες που πρέπει να τονιστούν προς καλύτερη ενημέρωση, επιχειρήσεων, επαγγελματιών και μισθωτών.
* Ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Να επαληθεύουν αν περιλαμβάνουν στην ΚΥΡΙΑ δραστηριότητά τους κάποιον από τους ΚΑΔ αναστολής που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020 και 1054/20-03-2020 (αναμένεται διευκρινιστική και για τους ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΚΑΔ ).
* Τίθεται θέμα διαχείρισης του προσωπικού στις επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνεται η δραστηριότητά τους σε καθεστώς αναστολής.
* Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειριστούν το προσωπικό τους εκμεταλλευόμενες την κανονική άδεια που του αναλογεί δεδομένου ότι προβλέπεται από τον νόμο η χορήγησή της σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στη λειτουργικότητα μιας επιχείρησης.
* Σε περίπτωση εξάντλησης της κανονικής άδειας μπορεί να δοθεί άνευ αποδοχών με συγκατάθεση από τον εργαζόμενο και με έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας.
* Οι επιχειρήσεις μπορούν ακόμη να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής απασχόληση βάση του ν.3846/2010, δηλαδή πλήρες ωράριο αλλά με λιγότερες μέρες, εβδομάδες ή μήνες απασχόλησης. Απαιτούνται:
-Τροποποίηση της σύμβασης σε μερική
-Συναίνεση του εργαζομένου
-Ορισμός ακριβούς χρόνου επαναφοράς της σύμβασης στο προγενέστερο καθεστώς
-Η σύμβαση ΔΕΝ μπορεί να υπερβεί τους 9 μήνες.
* Προσοχή στους εργοδότες. Έχει τεθεί όρος απαγόρευσης απολύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή και απαίτησης διατήρησης αριθμού του προσωπικού των επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά για να διατηρηθεί το δικαίωμα αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών και εκμετάλλευσης των οικονομικών ενισχύσεων.
* Έχει τεθεί παράταση των επιδομάτων ανεργίας για 2 μήνες και αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας για τον μήνα Μάρτιο.
* Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν κατά 40% μειωμένα ενοίκια θα έχουν αναστολή για τέσσερις μήνες των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
* Οι εργοδότες καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή της δραστηριότητας τους ή έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους προς επεξεργασία στις αντίστοιχες πλατφόρμες διότι δεν θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Καθώς τα νέα τρέχουν και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε καθημερινή σχεδόν βάση, θα είμαστε σε συνεχή ενημέρωση με τους αρμόδιους φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και μισθωτών.
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Ήδη στην Κίνα, τα νέα κρούσματα κορονοϊού τείνουν πλέον προς το μηδέν και οι πληγείσες επιχειρήσεις της χώρας έχουν πλέον σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% επανεκκινήσει τη λειτουργία τους.
Συμφωνούμε με όλους όσους υποστηρίζουν ότι βγαίνοντας από τον κορονοϊό, μπορεί όλοι να έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα: ότι τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη όλων μας με απώτερο σκοπό το γενικό συμφέρον κι όχι το ατομικό.
* Ο κ. Νάσος Νικολάου είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης, Χρηματοοικονομικός Ελεγκτικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Αντιπρόεδρος της ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑE – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
www.nikolaousa.gr
** Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν ενημερωτικού χαρακτήρα από την ομάδα της ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τις κατευθυντήριες γραμμές, τους νόμους και τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Πηγή: https://www.capital.gr/